Arbetsvillkor

Du kan få inkomstrelaterad dagpenning om du har uppfyllt arbetsvillkoret under ditt medlemskap i arbetslöshetskassan. Arbetsvillkoret kan uppfyllas under flera arbetsperioder, men det måste uppfyllas under granskningsperioden.

Endast arbete för vilket socialskyddsavgifter har betalats och för vilket förskottsinnehållning har gjorts kan räknas in i arbertsvillkoret. De löner som betalats ut för arbetet ska ha varit i enlighet med kollektivavtalet. Om branschen saknar kollektivavtal ska lönen för heltidsarbete vara minst 1 399 euro i månaden 2024.

Bland annat betald semester och betald sjukfrånvaro räknas också in i arbetsvillkoret. Arbete som du har fått partiell sjukdagpenning eller sänkt lön för under sjuktiden räknas inte in i arbetsvillkoret.

Varje kalendervecka som räknas i arbetsvillkoret och varje arbetsvillkorsmånad kan räknas med i arbetsvillkoret bara en gång.

Arbetsvillkoret tills 1.9.2024

Arbetsvillkoret omfattar 26 kalenderveckor. Tills 1.9.2024  intjänas arbetsvillkoret på basis av arbetstid. I regel räknas endast de veckor som du har arbetat minst 18 timmar in i arbetsvillkoret. Det finns dock undantag för dem som arbetar inom till exempel utbildning och konst. Om dessa undantag föreskrivs separat i statsrådets förordning 1330/2002.

Arbetsvillkoret från och med 2.9.2024

Arbetsvillkoret förlängs från 26 veckor, dvs. cirka 6 månader, till 12 kalendermånader från och med 2.9.2024. I och med ändringen krävs 12 arbetsvillkorsmånader för att arbetsvillkoret ska uppfyllas.

Längden på arbetsvillkoret är undantagsvis sex arbetsvillkorsmånader om arbetsvillkoret uppfylls efter den 1.9.2024 genom lönesubventionerat arbete, sysselsättningsskyldighet eller tjänst som ordnas med stöd av sysselsättningsskyldighet.

Om arbetsvillkoret på 12 månader inte är helt uppfyllt efter den 2.9.2024, kan vi inkludera de arbetsvillkorsveckor som ackumulerats före den 2.9.2024 i arbetsvillkoret. Vi omvandlar då arbetsvillkorsveckorna till arbetsvillkorsmånader. Tre eller fyra kalenderveckor som uppfyller arbetsvillkoret motsvarar en hel arbetsvillkorsmånad, och en eller två kalenderveckor som uppfyller arbetsvillkoret motsvarar en halv arbetsvillkorsmånad.

Arbetsvillkoret intjänas  på basis av den utbetalda lönen

Från och med 2.9.2024 intjänas arbetsvillkoret på basis av den utbetalda lönen. En kalendermånad räknas in i arbetsvillkoret om bruttolönen under perioden är minst 930 euro.

Arbetsvillkoret kan också intjänas under halva arbetsvillkorsmånader om löneinkomsten under kalendermånaden är minst 465 euro men mindre än 930 euro. Två halva arbetsvillkorsmånader samlas en hel arbetsvillkorsmånad. De två halva arbetsvillkorsmånaderna behöver inte vara på varandra följande för att räknas samman. Om arbetsvillkoret helt består av halva månader, tar det 24 månader att uppfylla arbetsvillkoret.

Lön som betalas ut den 2.9.2024 eller senare räknas till arbetsvillkoret endast om den grundar sig på arbete som har utförts den 2.9.2024 eller senare.

Gammalt eller nytt arbetsvillkor?

Det nya arbetsvillkoret på 12 kalendermånader används om du har arbetat efter 1.9.2024 och har samlat minst en halv arbetsvillkorsmånad med detta arbete. En kalendermånad räknas till arbetsvillkoret om lön på minst 930 euro har betalats under denna månad. En halv arbetsvillkorsmånad samlas om lönen är mindre än 930 euro, men minst 465 euro.

Tills 1.9.2024 omfattar arbetsvillkoret 26 kalenderveckor och arbetsvillkoret intjänas på basis av arbetstid.

Exempel 1

Ditt arbete slutar den 31.8.2024 och du blir en arbetslös arbetssökande från och med den 1.9.2024. Du har arbetat 20 timmar per vecka sedan 1.3.2024. Uppfyllandet av arbetsvillkoret granskas utifrån de arbetade timmarna. Ditt arbetsvillkor på 26 veckor uppfylls den 31.8.2024.

Exempel 2

Ditt arbete slutar på söndagen den 8.9.2024 och du blir en arbetslös arbetssökande från och med den 9.9.2024. Du har arbetat 20 timmar per vecka sedan 1.3.2024. Du får lön på 300 euro för arbetet som utförts i september, och det betalas ut den 30.9.2024. September räknas inte till arbetsvillkoret eftersom din lön är mindre än 465 euro. Det nya arbetsvillkoret används alltså inte. Ditt arbetsvillkor på 26 veckor uppfylls på söndagen den 1.9.2024.

Exempel 3

Ditt arbete slutar på söndagen den 15.9.2024 och du blir en arbetslös arbetssökande från och med den 16.9.2024. Du har varit heltidsanställd sedan 1.3.2024. Du får lön på 1 500 euro för arbetet som utförts i september, och det betalas ut den 30.9.2024. September är en arbetsvillkorsmånad, så för att uppfylla arbetsvillkoret krävs 12 arbetsvillkorsmånader. Ditt arbetsvillkor uppfylls alltså inte.

Granskningsperiod

En granskningsperiod omfattar 28 månader och räknas bakåt från och med att du anmälde dig som arbetslös arbetssökande. Arbetsvillkoret måste uppfyllas under granskningsperioden.

Granskningsperioden kan av särskilda skäl förlängas med högst sju år. Godtagbara skäl för att förlänga granskningsperioden är bland annat följande:

  • sjukdom
  • den period för vilken du får partiell sjukdagpenning eller sänkt lön under sjuktid
  • delinvalidpension eller deltidspension om du har arbetat mindre än 18 timmar per vecka
  • rehabilitering
  • militär- eller civiltjänstgöring
  • ett barns födelse samt vård av barn under tre år eller vård utom hemmet för ett barn under tre år
  • närståendevård eller familjevård
  • lönesubventionsarbete, förutsatt att det inte räknas in i arbetsvillkoret
  • stipendiearbete inom vetenskap eller konst
  • sysselsättningsfrämjande service
  • heltidsstudier
  • alterneringsledighet
  • fängelsestraff

Granskningsperioden kan förlängas med mer än sju år på grund av delinvalidpension eller deltidspension.

När arbetsvillkoret uppfylls på nytt

När ditt arbetsvillkor på 26 veckor uppfylls beräknas din inkomstrelaterade dagpenning på nytt även om maximitiden för din föregående inkomstrelaterade dagpenning inte har löpt ut. I beräkningen beaktas din lön för de kalenderveckor som uppfyller arbetsvillkoret. Samtidigt fastställs också en ny självrisktid.

Din inkomstrelaterade dagpenning beräknas dock inte på nytt om

  • ditt arbetsvillkor på 26 veckor uppfylls senast 1.9.2024,
  • din inkomstrelaterade dagpenning beräknades förra gången då ditt arbetsvillkor uppfylldes och
  • den nya maximitiden skulle börja inom ett år efter att föregående maximitid började.

Om ditt arbetsvillkor uppfylls på nytt medan du studerar frivilligt eller under din arbetskraftsutbildning, beräknas din inkomstrelaterade dagpenning inte på nytt under studierna.

Skyddsregel på 80 procent

Om maximitiden för din inkomstrelaterade dagpenning inte har löpt ut innan arbetsvillkoret uppfylls på nytt, uppgår din inkomstrelaterade dagpenning till minst 80 % av den inkomstrelaterade dagpenning som du tidigare fick.

Beräkning av inkomstrelaterad dagpenning för personer som är 58 år eller äldre

Om du är minst 58 år och ditt arbetsvillkor uppfylls senast 1.9.2024, räknar vi inte om lönen som ligger till grund för din dagpenning, om inte den nya lönen är högre än den tidigare.

Denna bestämmelse kan endast tillämpas när

  • ditt 26 veckor arbetsvillkor uppfylls på nytt senast 1.9.2024 och din inkomstrelaterad dagpenning räknas,
  • du är minst 58 år när arbetsvillkoret uppfylls och
  • det har tidigare betalats ut inkomstrelaterad dagpenning för minst en dag.

Nivån på din inkomstrelaterade dagpenning är inte skyddad om

  • ditt arbetsvillkor uppfylls på nytt efter den 1.9.2024 och arbetsvillkorets längd är 12 månader
  • ditt arbetsvillkor uppfylls på nytt efter den 1.9 2024 och lönesubventionerat arbete räknas in i ditt arbetsvillkor.

Exempel 1

Ditt arbetsvillkor uppfylls baserat på arbete som avslutas den 31.8.2024. Därmed är nivån på din inkomstrelaterade dagpenning skyddad. Lönen som ligger till grund för din inkomstrelaterade dagpenning beräknades endast om den nya lönen är högre än den tidigare.

Exempel 2

Ditt arbetsvillkor uppfylls baserat på arbete som avslutas den 31.3.2025. Lönen som ligger till grund för din inkomstrelaterade dagpenning beräknades, även om den nya lönen skulle vara lägre än den tidigare.

Arbetsvillkor vid sysselsättningsskyldigheten

Om till ditt arbetsvillkor räknas arbete eller sysselsättningsfrämjande service som har ordnats på basis av en sysselsättningsskyldighet, beräknas inte din inkomstrelaterade dagpenning på nytt, om inte den nya lönen är högre än den tidigare.

Lönesubventionsarbete

75 procent av lönesubventionerat arbete kan räknas in i arbetsvillkoret, om anställningen har börjat senast 1.9.2024.

Lönesubventionerat arbete räknas inte in i arbetsvillkoret, om anställningen börjar den 2.9.2024 eller senare. I undantagsfall kan en del av lönebidragsarbetet räknas in i arbetsvillkoret om lönebidraget beviljas för att anställa en person med funktionshinderarbetsförmåga eller en person som varit arbetslös länge och som fyllt 60 år.

Lönesubventionerat arbete som har börjat senast den 1.9.2024

Om du har varit anställd med lönesubvention, kan 75 % av det arbetet räknas in i arbetsvillkoret. För att uppfylla arbetsvillkoret på 26 veckor måste du arbeta minst 35 veckor med lönesubvention.

Exempel

Ditt lönebidragsarbete började den 1.1.2024 och slutade den 31.8.2024. Ditt lönebidragsarbete har börjat före den 2.9.2024, så det räknas till 75 procent av arbetsvillkoret. Du har arbetat minst 18 timmar per vecka under 35 veckor, det vill säga ungefär 8 månader, så ditt arbetsvillkor uppfylls.

Lönesubventionerat arbete som har börjat efter den 1.9.2024

Lönesubventionerat arbete räknas inte in i arbetsvillkoret om anställningen börjar den 2.9.2024 eller senare. Lönesubventionerat arbete förlänger hela granskningsperioden för arbetsvillkoret, som normalt är 28 månader.

Om lönebidraget beviljas för att anställa en person med funktionshinderarbetsförmåga eller en person som varit arbetslös länge och som fyllt 60 år, kan I undantagsfall en del av lönebidragsarbetet fortsättningsvis räknas in i arbetsvillkoret. I en sådan situation räknas de första 10 månaderna av lönebidragsarbetet inte in i arbetsvillkoret. Om anställningen fortsätter med lönesubvention även efter de första 10 månaderna, kan 75 procent av den fortsatta anställningen räknas in i arbetsvillkoret.

Exempel

Du börjar ett lönesubventionerat arbete den 1.10.2024 och får därifrån en lön på minst 930 euro varje månad från och med den 1.10.2024. Lönesubvention har beviljats för att anställa en person med nedsatt arbetsförmåga. Under de första 10 månader, det vill säga från den 1.10.2024 till den 31.7.2025, räknas ingen tid till arbetsvillkoret. Om ditt lönesubventionerat arbete fortsätter därefter, börjar 75 procent av arbetsvillkoret att tillgodoräknas från och med den 1.8.2025.

Sysselsättningsskyldighet

Om du har varit anställd med lönesubvention på basis av sysselsättningsskyldighet för äldre, räknas 100 % av lönesubventionsarbetet in i arbetsvillkoret. Detta innebär att alla arbetsvillkorsveckor i sysselsättningsarbetet kan räknas in i arbetsvillkoret.

Om du har fyllt 60 år och omfattas av sysselsättningsskyldigheten, kan den tid som du deltagit i sysselsättningsfrämjande service på basis av sysselsättningsskyldigheten räknas in i arbetsvillkoret.

Exempel 1

Du är anställd på basis av sysselsättningsskyldighet från 12.2.2024 till 11.8.2024, vilket motsvarar 26 kalenderveckor. Din arbetstid är minst 18 timmar per vecka, så alla kalenderveckor kan tillgodoräknas i arbetsvillkoret. Arbetsvillkoret uppfylls den 11.8.2024.

Exempel 2

Du är anställd på basis av sysselsättningsskyldighet från 1.9.2024 till 28.2.2025, vilket motsvarar 6 kalendermånader. Du får en lön på 2 000 euro varje månad och lönen betalas den sista dagen i månaden. Varje månad räknas därför in i arbetsvillkoret. Arbetsvillkoret är sex arbetsvillkorsmånader, så arbetsvillkoret uppfylls den 28.2.2025.

Om arbete som ordnats på basis av sysselsättningsskyldigheten räknas in i ditt arbetsvillkor, kommer lönen som ligger till grund för din inkomstrelaterade dagpenning inte att beräknas ut på nytt när arbetsvillkoret uppfylls, om inte den nya lönen är högre än den tidigare. Lönen som ligger till grund för din inkomstrelaterade dagpenning beräknas inte ut på nytt, om en sysselsättningsfrämjande service räknas in i ditt arbetsvillkor.

Arbete eller en sysselsättningsfrämjande service baserad på sysselsättningsskyldighet kan påbörjas om arbetskraftsmyndighetens skyldighet att ordna arbete eller service uppstår senast den 1.9.2024.

Du kan läsa mer om sysselsättningsskyldigheten på sidan Undantag för personer som har fyllt 55 år under Sysselsättningsskyldighet.

Frånvaro från arbetsmarknaden

Du förlorar det arbetsvillkor som du redan samlat in om du är frånvarande från arbetsmarknaden i mer än sex månader utan godtagbar orsak. Efter det kan du få inkomstrelaterad dagpenning först efter att du har uppfyllt arbetsvillkoret igen.

Som närvaro på arbetsmarknaden betraktas förutom lönearbete och företagsverksamhet bland annat om du

  • är anmäld som arbetslös arbetssökande vid TE-byrån
  • studerar på heltid
  • är moderskaps-, faderskaps-, graviditets- eller föräldraledig
  • sköter ett högst treårigt barn hemma
  • är sjuk eller i rehabilitering
  • är alterneringsledig
  • deltar i sysselsättningsfrämjande service.

Om du har fått ekonomisk ersättning (t.ex. stödpaket) av din arbetsgivare i samband med att din anställning upphört, bör du se till att du inte är borta från arbetsmarknaden i mer än sex månader.

Arbetsvillkor för icke-ägande familjemedlem till företagare

Arbetsvillkor kan också uppfyllas genom arbete i ett företag som ägs av en familjemedlem. För att detta arbete ska räknas in i arbetsvillkoret får du själv inte ha något ägande eller bestämmanderätt i det aktuella företaget eller samfundet, och du får inte vara försäkringsskyldig enligt FöPL eller LFöPL.

Arbetsvillkor fram till 1.9.2024

Om arbete före den 2.9.2024 räknas in i ditt arbetsvillkor, uppfylls det om du har arbetat minst 52 kalenderveckor under en granskningsperiod på 28 månader i ett företag som ägs av din familjemedlem. Arbetsvillkoret uppfyllas utifrån den arbetstid du utfört.

Arbetsvillkor som har uppfyllts genom arbete som familjemedlem i ett företag där du inte är ägare kan inte kombineras med arbetsvillkor för löntagare. Om båda arbetsvillkoren är uppfyllda, kan du själv välja vilket arbetsvillkor som ska ligga till grund för utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning.

Arbetsvillkor från och med 2.9.2024

Ditt arbetsvillkor uppfylls om du har minst 12 arbetsvillkorsmånader inom en 28 månaders granskningsperiod i ett företag som ägs av din familjemedlem.

Bli medlem

Medlemskap är en försäkring vid arbetslöshet. Vi betjänar våra medlemmar sakkunnigt, vänligt och snabbt i frågor som rör utkomstskydd.

  • Medlemsavgift endast 6,5 euro per månad.
  • Du kan bli medlem hos oss oavsett bransch.
  • Trygghet genom förbundet även i frågor om anställningsförhållande.
  • Trygga din framtid. Vi finns här för dig!