Kassans stadgar

KAPITEL I – KASSANS VERKSAMHETSOMRÅDE

1 § ARBETSLÖSHETSKASSANS NAMN, HEMORT, VERKSAMHETSOMRÅDE OCH SYFTE

Arbetslöshetskassans namn är Aaria Arbetslöshetskassa och dess hemort är Helsingfors. Nedan i dessa stadgar kallas den kassa.

Kassans verksamhetsområde omfattar hela landet.

Kassan är en på grundval av ömsesidigt ansvar verksam löntagarkassa, vars syfte är att anordna i lagen om utkomstskydd för arbetslösa och annan lagstiftning stadgade förmåner för sina medlemmar i enlighet med vid var tid gällande lagstiftning.

Kassan sörjer också för ordnande av tilläggsförsäkring för arbete ombord på utländskt handelsfartyg i utrikesfart så som avses i 5 kap. 12 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Paragraf 9 tillämpas på tilläggsförsäkringen, med avvikelse från paragraferna 6 och 8.

KAPITEL II – MEDLEMSKAP

2 § VILLKOR FÖR MEDLEMSKAP

Varje löntagare som omfattas av tillämpningsområdet för lagen om utkomstskydd för arbetslösa och som inte har fyllt 68 år kan ansluta sig som medlem i arbetslöshetskassan.

Såsom löntagare betraktas arbetstagare vars utkomst anses grunda sig på löneinkomst av arbete som utförs för en annan.

En medlem i kassan får inte samtidigt tillhöra en annan arbetslöshetskassa. Skriftlig ansökan om antagande som medlem i kassan riktas till arbetslöshetskassan. Medlemskapet godkänns av kassadirektören eller av en person som är anställd hos kassan och som handhar medlemskapsärenden.

Medlemskapet i kassan börjar från och med den dag då personen har betalat sin medlemsavgift, dock tidigast från den dag som personen skriftligen har ansökt om medlemskap i kassan.

Kassan meddelar vid behov ett beslut om godkännande som medlem och dessutom alltid på begäran av medlemmen. Den som ansöker om medlemskap ska meddelas ett skriftligt beslut om avslagen ansökan om inträde som medlem.

3 § UTTRÄDE UR KASSAN

Om en medlem önskar utträda ur kassan, ska vederbörande meddela om detta skriftligen till arbetslöshetskassan. Utträdet träder i kraft tidigast från den dag meddelandet inkom eller från en senare tidpunkt som anges i meddelandet.

Medlemskapet i kassan upphör senast i slutet av den kalendermånad som medlemmen fyller 68 år.

 4 § ANMÄRKNING, VARNING OCH UTESLUTNING UR KASSAN

Kassadirektör eller ett av styrelsen befullmäktigat ombud kan, efter att ha hört vederbörande, tilldela en anmärkning eller varning eller utesluta ur medlemskapet en medlem som
1) vid sitt inträde i kassan lämnat oriktiga eller vilseledande uppgifter;
2) på ett vilseledande sätt har uppgett eller hemlighållit en omständighet som påverkar rätten till eller storleken på en förmån som kassan betalar ut;
3) vägrar att iaktta kassans stadgar.

Medlemsavgiften måste betalas inom fyra månader från början av den period som medlemsavgiften hänför sig till.

Om en medlem inte har betalat medlemsavgiften inom fyra månader från början av den period som medlemsavgiften hänför sig till, kan medlemmen uteslutas från sitt medlemskap i kassan från dag som medlemsavgifterna är obetalda.

En medlem som har blivit företagare kan behålla medlemskapet i arbetslöshetskassan i högst 18 månader från att företagsverksamheten inletts.

Kassan meddelar ett skriftligt beslut om uteslutning från medlemskap.

5 § ÅTERINTRÄDE

Om en medlem av en löntagarkassa efter att ha utträtt ur kassan inom en månad på nytt ansluter sig till en löntagarkassa, ska det arbetsvillkor och den tid som försäkrad som medlemmen tjänat in under sitt tidigare medlemskap räknas honom eller henne till godo.

Om en medlem som uteslutits ur kassan på nytt godkänns som medlem, tillgodoräknas inte vederbörandes tidigare tid i arbete, tid som medlem i kassan eller de medlemsavgifter som vederbörande tidigare har betalat.

6 § MEDLEMSAVGIFTER

Medlemsavgiften är en månadsavgift i euro och dess belopp fastställs årligen av Finansinspektionen på framställning av arbetslöshetskassans styrelse.

Om en medlem ansluter sig till arbetslöshetskassan, avgår eller utesluts ur kassan mitt under en kalendermånad, måste medlemmen ändå betala medlemsavgiften för hela kalendermånaden.

Medlemsavgiften måste betalas på det sätt som kassans styrelse har fastställt. Medlemsavgiften måste betalas inom fyra månader från början av den period som medlemsavgiften hänför sig till. 4 § i stadgarna föreskriver om följderna av försummad betalning av medlemsavgift. Kassan har rätt att ta ut medlemsavgift också för de förmåner som kassan betalat ut.

En medlem som utträtt eller uteslutits är inte berättigad att få tillbaka de till kassan betalda medlemsavgifter som hänför sig till tiden före utträdet eller uteslutningen.

7 § BEFRIELSE FRÅN MEDLEMSAVGIFT

En medlem kan inte befrias från medlemsavgift.

KAPITEL III – VILLKOR FÖR ARBETSLÖSHETSDAGPENNING OCH ANDRA FÖRMÅNER

8 § FÖRMÅNER

Kassan beviljar inkomstrelaterad dagpenning samt andra förmåner som hör till kassans verksamhetsområde enligt vid var tid gällande lagstiftning.

9 § SJÖFARTSBRANSCHENS TILLÄGGSFÖRSÄKRING

Arbetsvillkoret för sjöfartsbranschens tilläggsförsäkring uppfylls när en i Finland bosatt medlem under den tid som föreskrivs i 5 kap. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa har utfört sådant arbete så som avses i lagen om sjöarbetsavtal (756/2011) på ett handelsfartyg i utrikesfart. Om en medlems arbetsvillkor omfattar arbete både i hemlandet och ombord på ett handelsfartyg som inte tillhör ett avtalsland, fastställs utkomstskyddet för arbetslösa enligt det arbete som har en större andel.

I övrigt fastställs arbetsvillkoret till tillämpliga delar enligt gällande bestämmelser i lagen och förordningen om utkomstskydd för arbetslösa.

Storleken på dagpenningen för sjöfartsbranschens tilläggsförsäkring grundar sig på det eurobelopp som godkänts av social- och hälsovårdsministeriet på framställan av arbetslöshetskassan. Dagpenningens fulla belopp får dock inte överstiga det som lagen om utkomstskydd för arbetslösa föreskriver om den inkomstrelaterade dagpenningens storlek. Ingen barnförhöjning ingår i dagpenningen

Utöver medlemsavgiften i paragraf 6 § är de som arbetar på ett handelsfartyg som används i utrikesfart skyldiga att betala en månatlig avgift för en tilläggsförsäkring, vars eurobelopp fastställs av social- och hälsovårdsministeriet på framställan av arbetslöshetskassan. I övrigt iakttas det som fastställs i 6 § om medlemsavgifter.

10 § ANSÖKAN OCH UTBETALNING AV FÖRMÅNER

Förmåner som betalas ut av kassan ska sökas hos kassan inom tre månader från önskad första utbetalningsdag.

Kassan ger ett skriftligt beslut om huruvida förmånen beviljas eller inte. Kassans förmåner beviljas och betalas ut i enlighet med gällande lagstiftning.

Eventuella uteblivna medlemsavgifter kan dras av när en förmån betalas ut.

KAPITEL IV – KASSANS FÖRVALTNING

11 § FÖRVALTNINGSORGAN

Kassans representantkårsmöte och styrelse utgör kassans förvaltningsorgan.

12 § KASSANS REPRESENTANTKÅRSMÖTE

Kassans högsta beslutanderätt utövas av representantkårsmötet. Närmare tid och ort för mötet fastställs av kassans styrelse. Representantskapsmötets mandatperiod omfattar tre år. Valmötet ordnas under det tredje året.

Varje närvarande mötesombud har en (1) röst vid kassans representantskapsmöte. Besluten fattas med enkel majoritet. Lika röstetal vid val avgörs genom lottdragning. Andra ärenden avgörs med ordförandens röst.

Varje ombudsdistrikt väljer en representant för varje påbörjade tvåtusen (2 000) medlemmar till representantkårens möte, jämte allmänna suppleanter. Antalet medlemmar i ombudsdistriktet fastställs enligt den sista dagen (31.12.) under det kalenderår som infaller före valmötet.

Styrelsen har till uppgift att ge närmare bestämmelser om valets förrättande.

Kassans representantkårsmöte sammankallas av kassans styrelse. Möteskallelsen till kassans representantkårsmöte skickas per post eller per e-post till representantkårsmötets medlemmar senast två veckor före mötesdagen.

Ombudsdistrikten är skyldiga att med ett bestyrkt protokollsutdrag 30 dagar före mötet underrätta kassans styrelse om vilka representanter de har valt.

13 § KASSANS REPRESENTANTKÅRS ORDINARIE MÖTE

Kassans representantkårs ordinarie möte sammanträder årligen före utgången av maj.

Kassans representantkårs ordinarie möte:
1) föredrar styrelsens verksamhetsberättelse och revisionsberättelsen för föregående verksamhetsperiod;
2) fastställer föregående års bokslut;
3) beslutar om de åtgärder som förvaltningen och ekonomin ger anledning till;
4) beslutar om behandlingen av räkenskapsperiodens resultat;
5) beslutar om beviljande av ansvarsfrihet för de ansvariga;
6) fastställer arvoden för styrelsens ordförande och övriga styrelseledamöter och revisorer;
7) beslutar vart tredje år om antalet ledamöter i styrelsen;
8) förrättar vart tredje år val av styrelsens ordförande och styrelseledamöter samt deras suppleanter;
9) vid behov förrättas fyllnadsval av styrelsens ordförande och medlemmar samt suppleanter för den återstående mandatperioden, ifall en dylik person förlorar sin styrelsebehörighet eller avgår;
10) godkänner vart tredje år riktlinjerna för hur valet ska förrättas;
11) utser vart tredje år två revisorer och deras ersättare. Om en revisionssammanslutning har valts till revisor, väljs inga suppleanter;
12) beslutar om grunderna för hur ombudsdistrikten bestäms
13) fastställer grunderna för medlemsavgiften;
14) fastställer principerna för investeringsverksamheten samt
15) beslutar om arvoden för representantkårens ordförande och representanter under nästa mandatperiod samt
16) behandlar övriga ärenden i möteskallelsen.

Andra ärenden än de som nämns ovan får inte tas upp till slutligt avgörande under mötet.

14 § KASSANS REPRESENTANTKÅRS EXTRAORDINARIE MÖTE

Kassans representantkårs extraordinarie möte måste hållas:

1) då kassans styrelse finner det nödvändigt;
2) då Finansinspektionen eller revisorerna om en revision som de verkställt ger anledning därtill, yrkar på detta; eller
3) då minst en tiondel (1/10) av kassans medlemmar skriftligt yrkar på ett möte för att ett bestämt ärende ska kunna behandlas.

Om kassans medlemsantal underskrider 8 000, måste kassans representantkårs extraordinarie möte sammankallas utan dröjsmål för att fatta beslut om huruvida kassans verksamhet ska fortsätta eller inte, och vilka åtgärder som i sådana fall måste vidtas.

Om kassans styrelse utan laga skäl vägrar att sammankalla kassans representantkårs extraordinarie möte, sammankallas mötet av Finansinspektionen.

Ärenden som tas till behandling måste meddelas i möteskallelsen. Andra ärenden än de som nämns ovan får inte tas upp till slutligt avgörande under mötet.

15 § KASSANS STYRELSE

Kassans styrelse består av en ordförande och 8–13 andra ledamöter, som måste vara minst 18 år och medlemmar i kassan samt uppfylla behörighetskraven i lagen om arbetslöshetskassor.

En personlig ersättare väljs för varje ledamot, utom för ordförande.

Styrelsen utser två viceordföranden inom sig: första och andra viceordförande.

Styrelsen kan inom sig tillsätta arbetsutskott med högst 3 medlemmar som har till uppgift att bereda ärenden som ska behandlas i styrelsen.

16 § STYRELSENS VERKSAMHET

Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller vice ordföranden, om ordföranden har förhinder.

Styrelsen är beslutför när ordföranden och minst hälften av de övriga ledamöterna är närvarande på plats eller deltar i mötet via fjärranslutning.

Styrelsemötets beslut fattas med enkel röstmajoritet. Lika röstetal avgörs med ordförandens röst, förutom vid personval, som avgörs genom lottdragning.

Med undantag från det som nämnts ovan fattas beslut om placering av medel med kvalificerad (två tredjedels) majoritet i styrelsen.

Protokoll måste föras vid styrelsens möte och protokollet justeras senast vid följande styrelsemöte.

17 § STYRELSENS UPPGIFTER

Styrelsen har till uppgift att:

1) övervaka att kassans angelägenheter sköts enligt lagen, kassans stadgar samt kassans representantkårs mötesbeslut;
2) göra upp en placeringsplan för arbetslöshetskassan och godkänna placeringen av kassans medel;
3) sörja för att kassan har ett fungerande förvaltningssystem med fastställda ansvarsområden;
4) göra upp en kontinuitetsplan för kassan;
5) sörja för ordnandet av kassans interna kontroll och riskhanteringssystem och utarbeta skriftliga verksamhetsprinciper för dessa;
6) besluta om verksamhetsprinciper för utläggning av funktioner;
7) fastställa principerna för utbetalning av förmåner;
8) anställa och avskeda kassaföreståndaren, samt bestämma villkoren för vederbörandes anställning;
9) besluta om ledningsgruppens sammansättning och uppgifter samt utesluta medlem(mar) ur ledningsgruppen;
10) anställa och avskeda kassans funktionärer, komma överens om villkoren för deras anställning och uppgifter, om inte kassan har överfört uppgiften helt eller delvis enligt kassans förvaltningssystem;
11) sammankalla kassans representantkårsmöte och samt bereda ärenden som ska behandlas vid mötet;
12) tillställa representantkårsmötet ett skriftligt utlåtande om förslag som revisorn eller kassans medlemmar önskar att tas upp till behandling vid mötet;
13) tillse att representantkårsmötets beslut verkställs;
14) utarbeta en verksamhetsplan och budget för följande år;
15) årligen göra en framställning om medlemsavgiftens storlek till Finansinspektionen;
16) årligen lämna in en ansökan om finansieringsandelar till social- och hälsovårdsministeriet (SHM);
17) vid behov utfärda befogenhet för att teckna kassans namn, samt
18) besluta om alla andra ärenden om vilka det inte har bestämts på annat sätt i lagen, förordningen eller i dessa stadgar.

18 § KASSADIREKTÖRENS UPPGIFTER

Kassans ansvariga funktionär är kassadirektören.

Kassadirektören har till uppgift att:
1) styra och övervaka den praktiska verksamheten i kassan;
2) sörja för skötseln av angelägenheter som hör till ekonomiförvaltning och annan verksamhet;
3) bereda ärenden som behandlas vid styrelsemöten;
4) rapportera till styrelsen om de viktigaste händelserna gällande kassans verksamhet och ekonomi;
5) verkställa styrelsens beslut;
6) utföra alla övriga uppgifter som enligt stadgarna ankommer på kassadirektören, samt
7) utföra övriga av styrelsen anvisade uppgifter.

19 § TECKNANDE AV KASSANS NAMN

Styrelsens ordförande eller kassadirektören eller andra av styrelsen befullmäktigade personer är berättigade att teckna kassans namn.

För skuldförbindelser krävs emellertid styrelseordförandens eller kassaföreståndarens namn tillsammans med namnet på en annan styrelseledamot.

20 § KASSANS OMBUDSDISTRIKT

Kassans styrelse delar in kassans verksamhetsområde i ombudsdistrikt på de grunder som fastställts av representantkårens ordinarie möte och utser ombud för ombudsdistrikten.

21 § MÖTESKALLELSER OCH MEDDELANDEN TILL MEDLEMMAR

Möteskallelserna till representantkårsmötet och övriga meddelanden som gäller kassan och som är avsedda för medlemmarna publiceras på kassans webbplats eller delges medlemmarna på något annat sätt som styrelsen slagit fast minst två veckor före utsatt dag.

Styrelsens verksamhetsberättelse och bokslut samt revisionsberättelse ska i minst en veckas tid hållas framlagda för kassans medlemmar vid kassans byrå före kassans ordinarie representantskapsmöte.

22 § LÅNUPPTAGNING

Kassans styrelse har rätt att ta tillfälliga lån endast för utbetalning av kassans förmåner.

23 § BOKSLUT

Kassans räkenskapsperiod är ett kalenderår.

Styrelsen ska inom tre månader efter räkenskapsperiodens utgång upprätta ett bokslut som omfattar en resultaträkning, balansräkning och en verksamhetsberättelse. Bokslutet med tillhörande handlingar ska lämnas till revisorerna för granskning minst en månad före representantkårens ordinarie möte. Styrelsen skall i verksamhetsberättelsen framställa förslag till åtgärder beträffande kassans överskott eller underskott.

Revisorerna ska avge en skriftlig revisionsberättelse för varje räkenskapsperiod till styrelsen minst två veckor före det explicita ordinarie representantskapsmöte som fattar beslut om bokslutets fastställande.

24 § FONDER

Kassans fond utgörs av en utjämningsfond. Det årliga överskottet överförs till utjämningsfonden.

25 § TÄCKANDE AV UNDERSKOTT

Om arbetslöshetskassans bokslut uppvisar ett underskott, används högst 50 procent av utjämningsfondens medel till att täcka underskottet.

Om underskottet inte kan täckas så som stadgas i 1 mom. ska underskottet täckas så som stadgas i 21 och 22 § i lagen om arbetslöshetskassor med medel från arbetslöshetskassornas stödkassa och med en tilläggsandel som beviljas av statens medel.

KAPITEL V – SÄRSKILDA BESTÄMMELSER

26 § TILLSYN ÖVER KASSAN

Arbetslöshetskassans tillsynsmyndighet är Finansinspektionen.

27 § TILLHANDAHÅLLANDE AV TJÄNSTER

En arbetslöshetskassa kan stödja sysselsättningen bland sina medlemmar genom att tillhandahålla tjänster enligt 1 §:n 2 mom. i lagen om arbetslöshetskassor.

28 § ÄNDRING AV KASSANS STADGAR

Om lagen eller förordningen om utkomstskydd för arbetslösa eller lagen om arbetslöshetskassor eller annan lagstiftning som rör kassans verksamhet ändras, har kassans styrelse rätt att göra motsvarande ändringar i dessa stadgar.

För att ändra dessa stadgar i annat än det i 1 mom. nämnda fallet, eller för att upplösa kassan i annat än det i 14 § 2 mom. nämnda fallet krävs att kassans representantskapsmöte har avgjort ärendet med minst två tredjedelars (2/3) röstmajoritet.

29 § ÖVERLÄMNANDE AV MEDEL VID UPPLÖSNING AV KASSAN

Om det har beslutits att kassan ska upplösas eller läggas ned, ska de kvarvarande medlen, efter att skulderna har betalats och de övriga förbindelserna fullgjorts, överlämnas till Sysselsättningsfonden.

Bli medlem

Medlemskap är en försäkring vid arbetslöshet. Vi betjänar våra medlemmar sakkunnigt, vänligt och snabbt i frågor som rör utkomstskydd.

  • Medlemsavgift endast 6,5 euro per månad.
  • Du kan bli medlem hos oss oavsett bransch.
  • Trygghet genom förbundet även i frågor om anställningsförhållande.
  • Trygga din framtid. Vi finns här för dig!