Omställningsutbildning
Du har rätt till omställningsutbildning om du omfattas av den nya modellen för omställningsskydd. Din rätt till omställningsskyddsutbildning utreds av arbets- och näringsbyrån.
Omställningsskyddsutbildning är utbildning som ökar dina yrkeskunskaper eller stöder företagsverksamhet, och du måste komma överens med arbets- och näringsbyrån om du ska delta i utbildningen. Arbets- och näringsbyrån eller NTM-centralen ansvarar för att skaffa utbildningen.
För att få omställningsskyddsutbildning måste du anmäla dig som arbetssökande hos arbets- och näringsbyrån inom 60 dagar efter uppsägningen. Vänligen observera att tidpunkten för uppsägning avser den dag då meddelande om uppsägning har givits.
Innehåll och längd för omställningsskyddsutbildning
Omställningsskyddsutbildningen ska öka din yrkesskicklighet eller stöda företagsverksamhet och den ska främja din återanställning. Arbets- och näringsbyrån bedömer om innehållet i och längden på den utbildning som du har föreslagit uppfyller förutsättningarna för en omställningsskyddsutbildning.
Maximilängden för en omställningsskyddsutbildning är 6 månader och kan bestå av flera olika utbildningar eller perioder. Den sista delen av studiehelheten ska inledas inom 3 månader efter det att anställningen har upphört. Av en motiverad orsak kan man skjuta upp det när utbildningen inleds, så att den sista delen börjar inom 12 månader efter det att anställningen upphörde.
Värdet på omställningsskyddsutbildningen kan vara högst lika stor som din lön för två månader. Värdet bestäms på samma grunder som omställningspenningen.
Arbets- och näringsbyrån ger dig råd i frågor som gäller omställningsskyddsutbildning. Vänligen kontakta arbets- och näringsbyrån om du behöver ytterligare information.
Omställningsskyddsutbildningens inverkan på inkomstrelaterad dagpenning
Omställningsskyddsutbildning hindrar dig inte från att få inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning, även om utbildningen är på heltid.
Om du deltar i en omställningsskyddsutbildning efter att din anställning har upphört, kan du få inkomstrelaterad dagpenning för hela utbildningen. Omställningsskyddsutbildning är ändå inte en tjänst som främjar sysselsättningen, så ingen förhöjd förtjänstdel eller kostnadsersättning betalas för utbildningen.
Att delta i en omställningsskyddsutbildning är inte bindande även om du kommer överens om det i din sysselsättningsplan med arbets- och näringsbyrån. Att avbryta utbildningen eller att tacka nej till den inverkar alltså inte på utbetalningen av din inkomstrelaterade dagpenning.