Vem kan få alterneringsersättning?

Alterneringsledighet är ett arrangemang där arbetstagaren ingår ett avtal med sin arbetsgivare om alterneringsledighet. Arbetsgivaren anställer en person som har registrerat sig hos TE-byrån som arbetslös arbetssökande för tid som motsvarar alterneringsledigheten. Alterneringsledigheten kan vara 100–180 dagar.

Du kan ansöka om alterneringsersättning från arbetslöshetskassan för alterneringsledigheten. Arbetslöshetskassan betalar ut alterneringsersättning till de medlemmar som har anslutit sig till arbetslöshetskassan minst 26 veckor innan alterneringsledigheten börjar. Om du inte hör till en arbetslöshetskassa eller har varit medlem i en arbetslöshetskassa i mindre än 26 veckor, ansök om alterneringsersättning från FPA.

Alterneringsledighet och beviljad alterneringsersättning förutsätter att

  • din arbetstid har varit minst 75 % av arbetstiden för en heltidsanställd,
  • ditt arbetsförhållande till samma arbetsgivare har varat kontinuerligt i minst 13 månader innan alterneringsledigheten börjar och
  • du har minst 20 års arbetshistoria innan alterneringsledigheten börjar.

Systemet med alterneringsledighet har slopats

Systemet med alterneringsledighet har slopats 1.8.2024. Ändringen påverkar inte pågående alterneringsledigheter.

Alterneringsledighet kan hållas på de nuvarande villkor om ledigheten börjar senast den 31.7.2024. Alterneringsledigheten som påbörjades i juli skulle kunna pågå under hela den maximala perioden på 180 kalenderdagar.

Alterneringsledighet kan anses påbörjad senast 31.7.2024 om alterneringsavtalet har lämnats in till arbets- och näringsbyrån senast 31.7.2024 och vikariens anställningsavtal börjar senast 31.7.2024. Det är också bra att säkerställa att vikariens arbetsavtal har skickats till TE-byrån senast den 31.7.2024.

Arbetsvillkor

Alterneringsledighet förutsätter att ditt arbetsförhållande till samma arbetsgivare har varat kontinuerligt i minst 13 månader innan alterneringsledigheten börjar. Denna period på 13 månader kan omfatta högst 30 dagars obetald frånvaro.

Om du har varit frånvarande från arbetet på grund av sjukdom eller olycksfall kan frånvaron likställas med arbete. Annan frånvaro, t.ex. vårdledighet, kan inte räknas till arbetsvillkoret. Partiell vårdledighet räknas däremot till arbetsvillkoret om arbetstiden har varit minst 75 %. Om den partiella vårdledigheten har genomförts så att du har varit frånvarande från arbetet hela dagar räknas de till oavlönad frånvaro.

Arbetshistoria som villkor

Alterneringsledighet förutsätter att du har minst 20 års arbetshistoria i enlighet med lagarna om arbetspension innan alterneringsledigheten börjar.

Om du tidigare har varit på alterneringsledighet och fått alterneringsersättning måste du ha minst 5 års arbetshistoria efter den tidigare alterneringsledigheten innan du kan få alterneringsledighet på nytt.

Arbetslöshetskassan granskar längden på din arbetshistoria i det aktuella arbetspensionsutdraget från Pensionsskyddscentralen i samband med handläggningen av ansökan om alterneringsersättning. Vid behov kan du be oss att kontrollera din arbetshistoria redan när du planerar att ta alterneringsledighet. Du behöver inte skicka oss arbetspensionsutdraget, eftersom vi får det direkt från Pensionsskyddscentralen.

Observera att vissa arbetsavtals- eller tjänsteförhållanden inom den offentliga sektorn och därmed jämförbara tidsperioder endast kan vara synliga på Kevas arbetspensionsutdraget. Ge oss tillförlitliga utredningar om de arbetsavtals- eller tjänsteförhållanden och därmed jämförbara tidsperioder som saknas i Pensionsskyddscentralens arbetspensionsutdrag och utan vilka villkoret om arbetshistoria inte uppfylls.

Arbete som räknas till arbetshistoria

  • lönearbete som utförts vid minst 18 års ålder
  • arbete som utförts vid en ålder under 18 år, om det har utförts senast 31.12.2006
  • arbete som företagare om företagsverksamheten omfattas av obligatorisk pensionsförsäkring
  • arbete som utsänd arbetstagare
  • arbete som utförts i EU:s medlemsstater, i ett land som tillhör Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller Schweiz, om du lämnar en adekvat och tillförlitlig redogörelse till arbetslöshetskassan för arbete eller tid som likställs med arbete. Arbete eller tid som likställs med arbete kan endast ingå i arbetshistorian om både Finland och arbetslandet har hört till EU-området under tiden för arbete.

Tider som likställs med arbete

Högst 5 år av arbetshistorian kan vara tid som likställs med arbete. I arbetshistorian kan man beakta tidsperioder som likställs då

  • du har fått moderskaps-, särskild moderskaps-, faderskaps- graviditets-, särskild graviditets- eller föräldrapenning eller specialvårdspenning enligt sjukförsäkringslagen
  • du har haft vårdledighet som grundas på lagen eller arbets- eller tjänstekollektivavtal
  • du har utfört militär- eller civiltjänst.

Om de tider som likställs inte registrerats i Pensionsskyddscentralens arbetspensionsutdrag och arbetshistorian inte uppfylls utan dem, lämna tillförlitliga redogörelser för tidsperioder som likställs till arbetslöshetskassan.

Övre åldersgräns

En övre åldersgräns har fastställts för den som tar alterneringsledighet. Alterneringsledigheten ska påbörjas minst tre år innan minimiåldern för ålderspension enligt lagen om pension för arbetstagare har uppnåtts. Den övre åldersgränsen gäller dock inte personer födda före 1957.

Bli medlem

Medlemskap är en försäkring vid arbetslöshet. Vi betjänar våra medlemmar sakkunnigt, vänligt och snabbt i frågor som rör utkomstskydd.

  • Medlemsavgift endast 6,5 euro per månad.
  • Du kan bli medlem hos oss oavsett bransch.
  • Trygghet genom förbundet även i frågor om anställningsförhållande.
  • Trygga din framtid. Vi finns här för dig!