Nyheter

20.12.2023

Ändringar i lagen om utkomstskydd för arbetslösa 1.1.2024  

Lagändringarna som gäller självrisktid och periodisering av semesterersättning träder i kraft 1.1.2024. Därtill görs det under 2024 flera ändringar i lagen om utkomstskydd för arbetslösa, bland annat gällande arbetsvillkor och slopandet av barnförhöjning och skyddat belopp.

Självrisktiden förlängs till sju dagar

Utbetalningen av inkomstrelaterad dagpenning kan börja efter att man har varit arbetslös arbetssökande under självrisktiden. Självrisktiden är fem dagar om åtminstone den första självriskdagen är under 2023. Självrisktid som börjar 1.1.2024 eller senare är sju dagar.  Lördagar och söndagar räknas inte som självriskdagar.

Semesterersättningarna periodiseras

I fortsättningen periodiseras semesterersättningar som betalas när heltidsarbete som varat längre än två veckor upphör. Periodiseringen börjar när anställningsförhållandet upphör. Det innebär att ersättningar som betalats för outtagen semester senarelägger starten av rätten till inkomstrelaterad dagpenning. Exempelvis senarelägger semesterersättning motsvarande en månadslön rätten till inkomstrelaterad dagpenning med cirka en månad.

Lagändringen gäller semesterersättning som betalas utgående från anställningsförhållande som upphör 1.1.2024 eller senare.

Periodiseringen av semesterersättning och självrisktiden löper inte samtidigt. Självrisktiden börjar efter en eventuell periodisering av semesterersättningen.

Den inkomstrelaterade dagpenningen höjs inte vid årsskiftet

Riksdagen har godkänt regeringens proposition om att frysa indexhöjningarna för åren 2024–2027. Detta innebär till exempel att arbetslöshetsförmånerna inte höjs årligen. Vanligtvis görs en indexjustering av förmånerna för att kompensera för stigande konsumentpriser.

Till följd av indexfrysningen höjs inte den inkomstrelaterade dagpenningen vid årsskiftet. Ändringen gäller också alterneringsersättning och rörlighetsunderstöd.

Kommande lagändringar

Barnförhöjningarna slopas 1.4.2024

Riksdagen har beslutat att barnförhöjningarna inom utkomstskyddet för arbetslösa slopas från och med 1.4.2024. Man har inte längre rätt till barnförhöjningar för arbetslöshetsdagar från och med 1.4.2024. Barnförhöjningar betalas ut som hittills fram till 31.3.2024, även om betalningsdagen är efter ändringen.

Slopandet av barnförhöjningarna minskar den utbetalda förmånen med i genomsnitt 150–280 euro per månad, beroende på antalet barn.

Slopandet av barnförhöjningarna medför ändringar också i rörlighetsunderstödets belopp.

Det skyddade beloppet för arbetsinkomster slopas 1.4.2024

Med skyddat belopp avses det arbetsinkomstbelopp som kan tjänas in för deltidsarbete eller kortjobb utan att detta inverkar på den inkomstrelaterade dagpenningen. Riksdagen har beslutat att det skyddade beloppet för arbetsinkomster slopas 1.4.2024. Hälften av bruttoinkomsterna som betalas ut under ansökningsperioden för inkomstrelaterad dagpenning minskar i fortsättningen den inkomstrelaterade dagpenningen. Om lönen för ett kortjobb är till exempel 500 euro, minskar hälften av lönen, dvs. 250 euro, den inkomstrelaterade dagpenning som betalas för hela månaden.

Fram till 31.3.2024 är det skyddade beloppet 300 euro under ansökningstiden på en månad, och 50 procent av den inkomst som överstiger det skyddade beloppet dras av från den inkomstrelaterade dagpenningen.

Arbetsvillkoret förlängs till 12 månader 2.9.2024

Riksdagen har beslutat att arbetsvillkoret förlängs från 26 veckor, dvs. cirka 6 månader, till 12 månader från och med 2.9.2024. I och med ändringen krävs 12 månader för att arbetsvillkoret ska uppfyllas.

Fram till 1.9.2024 kan inkomstrelaterad dagpenning fås efter 26 kalenderveckor, dvs. cirka ett halvt års arbete.

Arbetsvillkoret behöver inte heller i fortsättningen intjänas genom kontinuerligt arbete, utan uppfyllandet av arbetsvillkoret granskas under en period på 28 månader. Också möjligheten till förlängning av granskningsperioden av godtagbara skäl förblir oförändrad.

Arbetsvillkoret blir inkomstbaserat 2.9.2024

Riksdagen har beslutat att arbetsvillkoret från och med 2.9.2024 inte längre ska intjänas på basis av arbetstid, utan på basis av den utbetalda lönen. Arbetsvillkoret uppfylls under en kalendermånad om bruttolönen under perioden är minst 930 euro.

Arbetsvillkoret kan också intjänas under halva arbetsvillkorsmånader om löneinkomsten under kalendermånaden är minst 465 euro men mindre än 930 euro.