Arbetslöshetsskyddet reformeras i september
Från och med början av september 2024 träder betydande förändringar i kraft vad gäller arbetsvillkoret och storleken på den inkomstrelaterade dagpenningen.
Förändringarna påverkar inte ansökningsförfarandet för inkomstrelaterad dagpenning.
Gradvis minskning av den inkomstrelaterade dagpenningen
Den inkomstrelaterade dagpenningen kommer att graderas, vilket innebär att beloppet minskar ju längre arbetslösheten pågår. Dagpenningen förblir oförändrade under de första 40 dagarna och därefter sänks den till 80 procent. När dagpenning har betalats ut i 170 dagar, sjunker den till 75 procent av det ursprungliga beloppet.
Graderingen gäller endast de personer som uppfyller arbetsvillkoret efter den 1 september 2024 och vars arbetsvillkor är 12 månader.
Förändringarna påverkar därför inte omedelbart de personer vars maximala dagpenningperiod (300, 400 eller 500 dagar) har börjat före den 2 september 2024. För dessa personer börjar förändringen tillämpas först när arbetsvillkoret uppfylls på nytt den 2 september 2024 eller senare.
Du hittar mer information på sidan Storlek för inkomstrelaterad dagpenning.
Förlängning och eurobasering av arbetsvillkoret
Man kan få inkomstrelaterad dagpenning om man uppfyller arbetsvillkoret under medlemskapstiden i arbetslöshetskassan. Arbetsvillkoret förlängs avsevärt från och med den 2 september 2024, då det förlängs från cirka 6 månader till 12 kalendermånader. Även medlemsvillkoret förlängs till 12 månader.
Samtidigt ändras arbetsvillkoret till att bli inkomstbaserat. I fortsättningen kommer inte arbetstimmarna att vara avgörande, utan arbetsvillkoret räknas in baserat på lönen. En kalendermånad räknas in i arbetsvillkoret om lönen under den månaden uppgår till minst 930 euro brutto. Om lönen understiger detta men är minst 465 euro, räknas den in som en halv månad i arbetsvillkoret. Tidigare räknades en kalendervecka in i arbetsvillkoret om arbetstiden var minst 18 timmar.
Räknandet av arbetsvillkoret kommer fortfarande att granskas över en 28-månadersperiod, och godtagbara orsaker för att förlänga granskningsperioden förblir oförändrade.
Förändringarna gäller personer som har arbetat efter den 1 september 2024 och med detta arbete har räknat in minst en halv månad i arbetsvillkoret.
Du hittar mer information på sidan Arbetsvillkor.
Effekter av eurobaseringen
Förändringen till ett inkomstbaserat arbetsvillkor påverkar inte storleken på den inkomstrelaterade dagpenningen när arbetsvillkoret uppfylls av ett heltidsarbete som varar i minst 12 månader.
Däremot innebär eurobaseringen av arbetsvillkoret att det inte längre är möjligt att räkna in arbetsvillkoret med en mycket låg lön, även om samma arbete tidigare skulle ha räknats in i arbetsvillkoret baserat på arbetade timmar. Å andra sidan, om lönen är tillräckligt hög, kan arbetsvillkoret räknas in även i situationer där det tidigare inte varit möjligt. Med en tillräckligt hög lön kan man alltså räkna in arbetsvillkoret, även om arbetstimmarna är få eller om de är ojämnt fördelade under månaden.
I fortsättningen kommer arbetsvillkoret i regel att räknas för den kalendermånad då lönen betalas ut. Tidpunkten för arbetets utförande är alltså inte längre avgörande.
Lönesubventionerat arbete och skyldighetsarbete
Efter den 2 september 2024 kommer lönesubventionerat arbete inte längre att räknas in i arbetsvillkoret, om inte anställningen har påbörjats senast den 1 september 2024. Dock kan en del av lönesubventionerat arbete som varar längre än 10 månader fortsättningsvis räknas in i arbetsvillkoret i vissa särskilda situationer, såsom vid anställning av en person med nedsatt arbetsförmåga eller en person över 60 år som har varit arbetslös under en längre tid.
Skyldighetsanställning kommer att avskaffas helt. Samtidigt upphör möjligheten att räkna in arbetsvillkoret genom en sysselsättningsfrämjande service, vilket tidigare har varit möjligt för personer över 60 år. Skyldighetsarbete eller service kan fortfarande räknas in i arbetsvillkoret efter förändringen, om sysselsättningsskyldigheten uppstod senast den 1 september 2024.
Du hittar mer information på sidan Arbetsvillkor.
Skyddet av inkomstrelaterad dagpenning för äldre tas bort
Skyddet av nivån på den inkomstrelaterade dagpenningen för arbetslösa över 58 år tas bort den 2 september 2024. Detta skydd har inneburit att lönen som ligger till grund för den inkomstrelaterade dagpenningen inte har omprövats när ett nytt arbetsvillkor uppfyllts, om inte den nya lönen har varit högre än den tidigare. Detta skydd tas dock bort och förändringen träder i kraft enligt samma tidsplan som de andra reformerna.
Skyddet av dagpenningnivån kommer således att fortsätta som tidigare om arbetsvillkoret uppfylls senast den 1 september 2024, och förändringen kommer att tillämpas först när arbetsvillkoret åter uppfylls den 2 september 2024 eller senare och arbetsvillkoret är 12 månader långt.
Förändringen påverkar inte situationer där arbete som organiserats på grund av sysselsättningsskyldighet eller en sysselsättningsfrämjande tjänst räknas in i arbetsvillkoret. När arbetsvillkoret uppfylls i sådana situationer, kommer lönen som ligger till grund för den inkomstrelaterade dagpenningen inte att omprövas i fortsättningen, om inte den nya lönen är högre än den tidigare.
Du hittar mer information på sidan Undantag för personer som har fyllt 55 år.