Företagsverksamhet
Enligt utkomstskyddet betraktas sådant arbete som inte har utförts i ett arbetsavtals- eller tjänsteförhållande som företagsverksamhet.
Ägarandelar eller en formell status i företaget inverkar inte på om arbetet betraktas som företagsverksamhet. Således är också arbete via ett faktureringsandelslag företagsverksamhet ur utkomstskyddets synvinkel.
Enligt utkomstskyddet kan företagsverksamheten antingen bedrivas i bisyssla eller huvudsyssla. Du kan ha rätt till förmåner som betalas ut av arbetslöshetskassan om du är företagare i bisyssla, medan en företagare i huvudsyssla inte har rätt till förmåner. Inkomsterna av företagsverksamhet i bisyssla jämkas när en förmån betalas ut. I regel utgår vi från dina inkomster i ditt senaste personliga beskattningsbeslut.
Om du ansöker om en förmån hos arbetslöshetskassan, undersöker TE-byrån om din företagsverksamhet är en bisyssla eller huvudsyssla och ger ett utlåtande om saken till arbetslöshetskassan. Meddela TE-byrån om
- du eller din familjemedlem har företagsverksamhet
- du eller din familjemedlem har en jord- eller skogsfastighet
- du arbetar enligt ett uppdragsavtal
- du arbetar via ett faktureringsandelslag
- du får publiceringsarvoden eller immateriella ersättningar.
Vid behov kan du fråga TE-byrån på vilka grunder de bestämmer om du är företagare med tanke på utkomstskyddet för arbetslösa och om företagsverksamheten är en huvudsyssla eller bisyssla.
Om du inleder företagsverksamhet som arbetslös, bedömer TE-byrån inte huruvida verksamheten är en huvudsyssla eller bisyssla under de fyra första månaderna. Meddela dock TE-byrån och arbetslöshetskassan utan dröjsmål att du har inlett företagsverksamhet.
Vem är företagare?
Ur arbetslöshetsskyddets synvinkel kan du betraktas som företagare i följande situationer:
Du har FöPL- eller LFöPL-försäkring
- som privat näringsidkare (yrkesutövare, affärsidkare, firma)
- som jordbruksföretagare
- som bolagsman i öppet bolag
- som ansvarig bolagsman i ett kommanditbolag.
Du har en ledande position i ett aktiebolag, varav
- du själv äger minst 15 % eller
- du äger tillsammans med din familj minst 30 %.
Du arbetar i ett aktiebolag, varav
- du själv äger minst 50 % eller
- du äger tillsammans med din familj minst 50 %.
Du arbetar utan ett arbetsavtals- eller tjänsteförhållande
- till exempel via ett faktureringsandelslag, eller
- enligt uppdragsavtal.
Företagsverksamhet som bisyssla
Om TE-byrån bedömer att din företagsverksamhet är en bisyssla kan arbetslöshetskassan betala ut förmåner till dig. Inkomsterna av företagsverksamheten jämkas då på samma sätt som övriga arbetsinkomster.
I regel beaktar vi dina inkomster från företagsverksamhet utifrån i ditt senaste personliga beskattningsbeslut. Om din företagsverksamhet är ny och inte har ett beskattningsbeslut, beaktar vi inkomsterna på basis av redogörelser som grundar sig på bokföringen.
Om du arbetar via ett faktureringsandelslag eller har ett sådant arbete som inte utförs i ett arbetsavtals- eller tjänsteförhållande, beaktar vi inkomsterna på basis av en arvodesberäkning.
Kortvarig företagsverksamhet
Företagsverksamheten är kortvarig om den varar i högst två veckor. Kortvarig företagsverksamhet kan till exempel vara arbete som utförs via ett faktureringsandelslag eller olika uppdrag som inte utförs i ett arbetsavtals- eller tjänsteförhållande.
Om din företagsverksamhet är kortvarig ger TE-byrån inget utlåtande om det. Då kan arbetslöshetskassan fortsätta att betala ut din förmån, men inkomsterna från företagsverksamheten jämkas på samma sätt som vid övriga arbetsinkomster. Meddela om din företagsverksamhet till arbetslöshetskassan utan dröjsmål och bifoga företagsverksamhetens inkomstuppgifter till ansökan.
Arbeta i ett familjeföretag
Om du arbetar för en familjemedlems företag och inte äger andelar i eller har kontroll över företaget kommer du enligt utkomstskyddet att betraktas som löntagare. Före 1.7.2019 kunde även en familjemedlem som inte ägde något av företaget betraktas som företagare.
Familjemedlemmar är
- maka/make och sambo
- föräldrar och mor- och farföräldrar som bor i samma hushåll
- barn och barnbarn som bor i samma hushåll.
Arbetsvillkor kan också uppfyllas genom arbete i ett företag som ägs av en familjemedlem. Mer information finns under Arbetsvillkor.
Inleda företagsverksamhet som arbetslös
Om du inleder företagsverksamheten som arbetslös, utreder TE-byrån inte huruvida den är i huvudsyssla eller bisyssla under de fyra första månaderna. Du kan alltså få inkomstrelaterad dagpenning under de fyra första månaderna av din företagsverksamhet. Inkomsterna av företagsverksamheten jämkas dock på samma sätt som för övriga arbetsinkomster.
Informera TE-byrån utan dröjsmål om du inleder företagsverksamhet. Efter fyra månaders företagsverksamhet undersöker TE-byrån om den är en huvudsyssla eller bisyssla. Om ditt företag är en bisyssla kan vi fortsätta betala ut inkomstrelaterad dagpenning till dig. Om du har företagsverksamhet som huvudsyssla slutar vi betala ut inkomstrelaterad dagpenning.
Företagares medlemskap i arbetslöshetskassan
Arbetslöshetskassan Aaria är en löntagarkassa. Om du är företagare i huvudsyssla kan du inte bli medlem i löntagarkassan. Du kan försäkra dig mot arbetslöshet i Företagarkassan om du är företagare i huvudsyssla.
Företagsverksamhet i bisyssla inverkar inte på huruvida du kan ansluta dig till löntagarkassan eller behålla ditt medlemskap.
En familjemedlem till en företagare kan gå med i löntagarkassan om vederbörande inte äger något i företaget.
Mer information om företagares medlemskap i arbetslöshetskassan finns under Medlemskap och Information för företagare.