Hinder för utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning

Åldersgränser

Inkomstrelaterad dagpenning kan inte betalas ut om:

  • du är under 17 år
  • du har fyllt 65 år. Inkomstrelaterad dagpenning kan dock betalas ut till slutet av den månad som du fyller 65.

Från och med 1.8.2021 kan de som är under 18 år inte få inkomstrelaterad dagpenning. Denna lagändring hänför sig till den utvidgade läroplikten. Inkomstrelaterad dagpenning kan dock även i fortsättningen beviljas personer som fyllt 17 år om

  • personen har fullgjort sin läroplikt, eller om
  • personen har haft rätt att avbryta fullgörandet av läroplikten i enlighet med läropliktslagen.

I vissa fall kan inkomstrelaterad dagpenning också betalas ut till personer som har fyllt 65 år. Sådana situationer är:

  • permitteringar
  • skäl som kan jämställas med permittering
  • väderhinder
  • stridsåtgärder som inte påverkar ens egna anställningsvillkor.

Periodisering av semesterersättning

Semesterersättningens periodisering senarelägger början av rätten till inkomstrelaterad dagpenning. Semesterersättningen periodiseras om din arbetsgivare betalar dig semesterersättning för outtagen semester i slutet av ett anställningsförhållande på heltid som varar mer än två veckor.

Periodiseringen gäller semesterersättning som betalas utgående från anställningsförhållande som upphör 1.1.2024 eller senare.

Periodiseringen börjar när anställningsförhållandet upphör. Semesterersättningen periodiseras utgående från din kalkylerade dagslön. Dagslönen beräknas på samma sätt som dagslönen som ligger till grund för inkomstrelaterad dagpenning, men utan avdrag för arbetspensionens, arbetslöshetsförsäkringens och sjukförsäkringens dagpenningsavgift. Periodiseringstidens längd i dagar beräknas genom att dividera semesterersättningens totala belopp med dagslönen. I periodiseringen av semesterersättningen beaktas dagar från måndag till fredag, alltså räknas inte veckoslut som periodiseringsdagar.

Exempel:

Din dagslön är 120 euro. Vid anställningsförhållandets slut får du en semesterersättning på 1 200 euro. Semesterersättningen periodiseras enligt dagslönen: 1 200/120 = 10. Du får således ingen inkomstrelaterad dagpenning under 10 dagar (mån–fre) från och med anställningsförhållandets slut.  

Periodiseringen av semesterersättning och självrisktiden löper inte samtidigt. Självrisktiden kan alltså börja först efter en eventuell periodisering av semesterersättningen. Eventuell karens och periodisering av semesterersättningen löper däremot samtidigt.

Semesterersättningens periodisering görs, även om du avstår från din rätt till semesterersättning.

Karens

Karens avser en av arbetskraftsmyndigheten utsatt tid för vilken man inte har rätt till inkomstrelaterad dagpenning. Arbetskraftsmyndigheten kan sätta karens till exempel i följande situationer:

  • du själv har orsakat att anställningsförhållandet upphör
  • du vägrar ta emot ett arbete eller genom ditt eget förfarande orsakar att ett anställningsförhållande inte uppstår
  • du vägrar delta i utbildning
  • du vägrar utarbeta en sysselsättningsplan.

Du kan inte få inkomstrelaterad dagpenning under karensen. Undantagsvis kan du dock få inkomstrelaterad dagpenning under karensen om du deltar i den sysselsättningsfrämjande service som överenskommits med arbetskraftsmyndigheten.

Upprepad vägran att ta emot arbete eller utbildning eller något annat motsvarande förfarande kan förhindra att den inkomstrelaterade dagpenningen betalas tills vidare. Den inkomstrelaterade dagpenningen beviljas på nytt när du har arbetat eller deltagit i utbildning under en viss tid.

Mer detaljerad information om karens och bestämningsgrunderna för karens finns på arbetskraftsmyndighets webbplats.

Hinder för att vara tillgänglig på arbetsmarknaden

Du kan inte få inkomstrelaterad dagpenning om du är förhindrad att vara tillgänglig på arbetsmarknaden. Hinder för att vara tillgänglig på arbetsmarknaden:

  • sjukhusvistelse eller annan liknande institutionsvård
  • militär- eller civiltjänstgöring
  • fängelsestraff
  • skäl som kan jämställas med ovannämnda.

Begränsningar i fråga om anställning

Du kan inte få inkomstrelaterad dagpenning till exempel om

  • du har rätt till lön för uppsägningstiden
  • du har rätt till ersättning som motsvarar lönen för uppsägningstiden
  • du har rätt till semesterlön för heltidsarbete
  • du får en ekonomisk förmån i anslutning till att anställningen upphör, t.ex. stödpaket
  • din arbetstid har förkortats på grund av annan orsak än permittering eller anställning på deltid
  • har kommit överens med din arbetsgivare om en förkortning av arbetstiden.

Periodisering av ekonomisk förmån

En ekonomisk förmån från arbetsgivaren i anslutning till att anställningsförhållandet upphör, t.ex. ett stödpaket, periodiseras. Periodiseringen börjar när anställningsförhållandet upphör.

Den ekonomiska förmånen periodiseras utifrån din kalkylerade dagslön. Dagslönen beräknas på samma sätt som dagslönen som ligger till grund för inkomstrelaterad dagpenning, men utan avdrag för arbetspensionens, arbetslöshetsförsäkringens och sjukförsäkringens dagpenningsavgift. För att räkna ut periodiseringsperioden beräknar man antalet periodiseringsdagar genom att dividera den ekonomiska förmånens totala belopp med dagslönen. Under periodiseringsperioden får du inte inkomstrelaterad dagpenning.

Till exempel:

Din dagslön är 120 euro. När ditt anställningsförhållande upphör får du ett stödpaket på 12 000 euro. Stödpaketet periodiseras utifrån din dagslön: 12 000 / 120 = 100. Du får således ingen inkomstrelaterad dagpenning under 100 dagar (mån–fre) från och med att ditt anställningsförhållande upphör.

Företagare i huvudsyssla

Enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa är företagare en person som förvärvsarbetar på annat sätt än i ett arbetsavtals- eller tjänsteförhållande. Om du är företagare i huvudsyssla eller sysselsätter dig själv med eget arbete på heltid i över två veckor, kan du inte få inkomstrelaterad dagpenning. Se Företagsverksamhet på vår webbplats för mer information om hur företagsverksamhet påverkar den inkomstrelaterade dagpenningen.

Arbetskraftsmyndigheten bedömer huruvida din företagsverksamhet är huvud- eller bisyssla bland annat utifrån den arbetsinsats som företagsverksamheten kräver. Mer detaljerad information om företagsverksamhet i huvud- och bisyssla finns på arbetskraftsmyndighets webbplats.

Heltidsstudier

Du kan i allmänhet inte få inkomstrelaterad dagpenning om du studerar på heltid. Begränsningen gäller även under heltidsstudiernas ledigheter. Arbetskraftsmyndigheten utreder om dina studier är på hel- eller deltid. Bland annat den examen som avläggs och dess omfattning inverkar på huruvida studierna anses vara heltidsstudier.

Studiestödet är den huvudsakliga förmånen för en heltidsstuderande. Du får mer information om studiestöd från FPA.

På arbetskraftsmyndighets webbplats hittar du närmare information om vilka studier som betraktas vara på heltid och vilka på deltid.  Du hittar också mer information på vår webbplats under Studera med inkomstrelaterad dagpenning.

Sociala förmåner som hindrar utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning

Du kan inte få inkomstrelaterad dagpenning till exempel om

  • du får sjukdagpenning eller partiell sjukdagpenning
  • du har rätt till moderskaps-, faderskaps-, graviditets- eller föräldrapenning
  • du får rehabiliteringspenning, full invalidpension eller rehabiliteringsstöd
  • du får arbetslöshetspension eller avträdelsestöd
  • du får ålderspension, förtida ålderspension eller arbetslivspension.

Arbetsoförmåga

Sjukdagpenningen är den huvudsakliga förmånen för den som är sjuk. Sjukdagpenning betalas ut av FPA. Om din sjukfrånvaro varar längre än 10 dagar ska du ansöka om sjukdagpenning från FPA. Inkomstrelaterad dagpenning och sjukdagpenning kan inte betalas ut samtidigt.

Du kan få inkomstrelaterad dagpenning för FPA:s självrisktid om du har fått inkomstrelaterad dagpenning en dag före självrisktiden för FPA:s sjukdagpenning. Ange i din ansökan om inkomstrelaterad dagpenning om du har ansökt om eller ansöker om sjukdagpenning från FPA.

Invalidpension och rehabiliteringsstöd hindrar utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning. Om du ansöker om invalidpension eller rehabiliteringsstöd ska du ange det i din ansökan om inkomstrelaterad dagpenning. Vi kan betala ut inkomstrelaterad dagpenning medan du väntar på beslut om din pension. När du får ditt beslut om pension, betalar pensionsanstalten retroaktivt tillbaka en andel som motsvarar den inkomstrelaterade dagpenningen till arbetslöshetskassan.

Vi kan också betala ut inkomstrelaterad dagpenning för den tid som du får delinvalidpension, men delinvalidpensionen dras av från din inkomstrelaterade dagpenning.

Långvarig invaliditet

Du kan ha rätt till inkomstrelaterad dagpenning för den tid som du är sjukledig om du har uppnått maximitiden för sjukdagpenning. Förutsättningen är att följande villkor uppfylls:

  • din ansökan om invalidpensionr är anhängig
  • du har anmält dig som arbetssökande vid arbetskraftsmyndigheten.

Om ditt arbetsavtals- eller tjänsteförhållande är i kraft ska även följande villkor uppfyllas:

  • din arbetsgivare kan inte erbjuda dig ett arbete som motsvarar din arbetsförmåga
  • din arbetsgivare betalar inte full lön eller dellön enligt heltidsarbete under din sjukledighet.

Bli medlem

Medlemskap är en försäkring vid arbetslöshet. Vi betjänar våra medlemmar sakkunnigt, vänligt och snabbt i frågor som rör utkomstskydd.

  • Medlemsavgift endast 6,5 euro per månad.
  • Du kan bli medlem hos oss oavsett bransch.
  • Trygghet genom förbundet även i frågor om anställningsförhållande.
  • Trygga din framtid. Vi finns här för dig!