Regeringen föreslår flera ändringar i lagen om utkomstskydd för arbetslösa
Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen med flera ändringar till lagen om utkomstskydd för arbetslösa.
Observera att lagändringarna inte ännu har trätt i kraft. Vi informerar mer så fort vi får mer information om hur lagändringarna framskrider.
Självrisktiden förlängs till sju dagar
Utbetalningen av inkomstrelaterad dagpenning kan börja efter att man har varit arbetslös arbetssökande under självrisktiden. Självrisktiden är för närvarande fem dagar. Regeringen föreslår att rätten till arbetslöshetsförmån i fortsättningen ska börja efter en självrisktid på sju arbetslöshetsdagar.
Ändringen om förlängning av självrisktiden träder i kraft 1.1.2024.
Semesterersättningarna periodiseras
Enligt regeringens proposition periodiseras i fortsättningen semesterersättningar som betalas när heltidsarbete som varat längre än två veckor upphör. Detta innebär att om du har semester som du inte har tagit ut när anställningsförhållandet upphör, skjuter ersättningen som betalats för semestern upp starten av rätten till inkomstrelaterad dagpenning. Semesterersättning motsvarande en månadslön skjuter fram starten av rätten till inkomstrelaterad dagpenning med cirka en månad. För närvarande påverkar semesterersättningen inte när rätten till inkomstrelaterad dagpenning börjar.
Periodiseringen av semesterersättning och självrisktiden löper inte samtidigt. Självrisktiden börjar efter en eventuell periodisering av semesterersättningen.
Effekten av periodiseringen av semesterersättning beror på hur mycket semester som inte tagits ut. En månads outtagen semester minskar bruttoinkomsterna på den genomsnittliga nivån på inkomstrelaterad dagpenning med cirka 1 600 euro.
Lagändringen om periodisering av semesterersättningen avses träda i kraft 1.1.2024.
Barnförhöjningarna slopas
Regeringen föreslår att barnförhöjningarna till arbetslöshetsförmånen slopas. Slopandet av höjningarna medför ändringar också i rörlighetsunderstödets belopp.
För närvarande erhålls barnförhöjning för barn under 18 år. Barnförhöjningens storlek för är 7,01 euro per dag för ett barn, 10,29 euro för två barn och sammanlagt 13,29 euro för tre eller flera barn.
Enligt regeringsprogrammet kommer inget barntillägg att betalas i fortsättningen. Effekten av att barnförhöjningen slopas per månad:
- Ett barn: 7,01 euro/dag, 21 x 7,01= 147,21 euro/månad
- Två barn: 10,29 euro/dag, 21 x 10,29= 216,09 euro/månad
- Tre barn: 13,26 euro/dag, 21 x 13,26= 278,46 euro/månad
Slopandet av barnförhöjningen avses träda i kraft 1.4.2024.
Det skyddade beloppet för arbetsinkomster slopas
Med skyddat belopp avses det arbetsinkomstbelopp som kan tjänas in för deltidsarbete eller kortjobb utan att detta inverkar på den inkomstrelaterade dagpenningen. För närvarande är det skyddade beloppet 300 euro per ansökningsperiod på en månad. 50 % av den inkomst som överstiger det skyddade beloppet dras av från den inkomstrelaterade dagpenningen.
Regeringen föreslår att det skyddade beloppet för arbetsinkomster slopas. Efter att det skyddade beloppet har slopats minskar hälften av den bruttoinkomst som betalas under ansökningsperioden för inkomstrelaterad dagpenning beloppet på dagpenningen. Om lönen för ett jobb är till exempel 500 euro, minskar hälften av lönen, dvs. 250 euro, den fulla inkomstrelaterade dagpenning som betalas för hela månaden.
Lagändringen om slopande av det skyddade beloppet avses träda i kraft 1.4.2024.
Arbetsvillkoret förlängs till 12 månader
För närvarande kan inkomstrelaterad dagpenning fås efter 26 kalenderveckor, dvs. cirka ett halvt års arbete. Regeringen föreslår att arbetsvillkoret förlängs från nuläget så att det i fortsättningen krävs 12 arbetsvillkorsmånader för att arbetsvillkoret ska uppfyllas.
Arbetsvillkoret behöver inte heller i fortsättningen bestå av oavbrutet arbete, utan granskningsperioden är 28 månader. Också möjligheten till förlängning av granskningsperioden av godtagbara skäl förblir oförändrad.
Ändringen om förlängning av arbetsvillkoret avses träda i kraft från och med 2.9.2024.
Arbetsvillkoret blir inkomstbaserat
För närvarande intjänas arbetsvillkoret enligt arbetstid, i kalenderveckor. Huvudregeln är att minst 18 timmars arbete under en kalendervecka tjänar in arbetsvillkoret.
Enligt regeringens proposition ska arbetsvillkoret i fortsättningen intjänas på basis av den lön som betalats ut under en kalendermånad. Minimilönen brutto för intjänande av arbetsvillkoret är 930 euro i månaden. Arbetsvillkoret kan också intjänas under halva arbetsvillkorsmånader om löneinkomsten under kalendermånaden är minst 465 euro men mindre än 930 euro.
Lagändringen om inkomstrelaterat arbetsvillkor avses träda i kraft 2.9.2024.
Ytterligare information
Läs mer om lagändringarna i anslutning till utkomstskyddet för arbetslösa och tidtabellen för dem i de pressmeddelanden som vi publicerat tidigare: Regeringsprogrammets effekter på utkomstskyddet för arbetslösa och Tidsplan för lagändringar.
Mer information om lagändringarna finns också på social – och hälsovårdsministeriets webbplats.