Kysymyksiä vuorottelukorvauksesta
Olen kuullut, että vuorotteluvapaajärjestelmä lakkautetaan. Milloin minun tulisi viimeistään jäädä vapaalle, jotta ehdin pitää sen?
Vuorotteluvapaajärjestelmä lakkautettiin 1.8.2024. Vuorotteluvapaan voi pitää nykyisin ehdoin, jos vapaa alkaa viimeistään 31.7.2024. Kyseiseen päivään mennessä vapaan aloittaneilla on oikeus pitää vuorotteluvapaata 180 kalenteripäivän enimmäismäärä.
Vuorotteluvapaa katsotaan aloitetuksi 31.7.2024 mennessä, jos vuorottelusopimus on toimitettu TE-toimistolle viimeistään 31.7.2024 ja vuorotteluvapaan sijaisen työsopimus alkaa viimeistään 31.7.2024. Lisäksi on hyvä varmistaa, että sijaisen työsopimus on toimitettu TE-toimistoon viimeistään 31.7.2024.
Missä tilanteessa työhistorian pituus kannattaa tarkastaa etukäteen työttömyyskassasta?
Jos olet ollut työssä niin pitkään, että vaadittava työhistoria selkeästi täyttyy, sinun ei tarvitse tarkastuttaa työhistoriaasi meillä ennen vuorottelukorvaushakemuksen lähettämistä.
Voit pyytää meitä tarkastamaan työhistoriaedellytyksesi etukäteen esimerkiksi silloin, jos työhistoriasi koostuu kymmenistä määräaikaisista töistä ja työhön rinnastettavista ajanjaksoista, kuten vanhempainvapaasta tai varusmiespalvelusta. Lähetä työhistorian laskentapyyntö meille kirjallisesti esimerkiksi eAsioinnissa.
Tarkastamme työhistoriasi joka tapauksessa hakemuksesi käsittelyn yhteydessä.
Haluan jäädä vuorotteluvapaalle, miten toimin?
Toimi näin ennen vuorotteluvapaatasi:
Sovi vuorotteluvapaasta työnantajasi kanssa ja allekirjoita vuorottelusopimus. Voit tarvittaessa pyytää työttömyyskassaa laskemaan työhistoriasi ennen kuin teet vuorottelusopimuksen.
Toimita vuorottelusopimus TE-toimistoon hyvissä ajoin ennen vuorotteluvapaasi alkamista. TE-toimisto tutkii osan vuorotteluvapaalle jäämisen edellytyksistä.
TE-toimisto antaa työttömyyskassalle sähköisesti lausunnon vuorotteluvapaasta sitten, kun vuorotteluvapaa on alkamassa. Huolehdithan, että TE-toimistolla on kaikki lausunnon antamiseksi tarvittavat tiedot.
Lähetä vuorottelukorvaushakemus ja sen liitteet työttömyyskassalle sitten, kun vuorotteluvapaasi on alkamassa. Löydät vuorottelukorvauksen hakuohjeet kohdasta Vuorottelukorvauksen hakeminen.
Miten vuorottelukorvausta haetaan?
Hae vuorottelukorvausta työttömyyskassasta kirjallisesti erillisellä hakemuksella. Löydät vuorottelukorvauksen hakemuslomakkeen kohdasta Lomakkeet.
Vuorottelukorvaukselle ei ole omaa hakemustyyppiä sähköisessä asiointipalvelussamme eAsioinnissa. Voit kuitenkin lähettää sekä hakemuksen että liitteet liitetiedostoina eAsioinnin kautta. Vaihtoehtoisesti voit postittaa hakemuksen liitteineen työttömyyskassalle.
Milloin on hyvä aika lähettää hakemus?
Lähetä vuorottelukorvaushakemus työttömyyskassalle sitten, kun vuorotteluvapaasi on alkamassa. Vuorottelukorvausta haetaan yhdellä hakemuksella koko vuorotteluvapaan ajalle.
Aloitamme hakemuksesi käsittelyn vuorotteluvapaasi alkaessa. Otamme silloin sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä. Saat päätöksen vuorottelukorvauksestasi ensimmäisen maksun yhteydessä.
Haethan vuorottelukorvausta viimeistään 3 kuukauden kuluessa vuorotteluvapaasi alkamisesta, jotta hakemuksesi ei myöhästy.