Yritystoiminta vuorotteluvapaan aikana
Yritystoimintasi voi vaikuttaa siihen, onko sinun mahdollista jäädä vuorotteluvapaalle, tai kuinka paljon sinulle voidaan maksaa vuorottelukorvausta. TE-toimisto selvittää, onko yritystoimintasi pää- vai sivutoimista ja antaa siitä lausunnon työttömyyskassalle.
Päätoiminen yrittäjä ei voi jäädä vuorotteluvapaalle eikä saada vuorottelukorvausta. Sivutoiminen yrittäjä puolestaan voi jäädä vuorotteluvapaalle ja saada vuorottelukorvausta, mutta yritystoiminnan tulot vaikuttavat korvauksen määrään vähentävästi.
Ilmoitathan TE-toimistolle ja työttömyyskassalle, jos
- sinulla tai perheenjäsenelläsi on yritystoimintaa
- sinulla tai perheenjäsenelläsi on maa- tai metsätila
- työskentelet toimeksiantosopimuksella
- työskentelet laskutusosuuskunnan kautta
- saat julkaisupalkkioita tai immateriaalikorvauksia.
Kohdasta Yritystoiminta löydät lisätietoa siitä, kuka on työttömyysturvan näkökulmasta yrittäjä.
Sivutoimisen yritystoiminnan tulojen huomioiminen vuorottelukorvauksessa
Jos TE-toimisto on katsonut, että yritystoimintasi on sivutoimista, työttömyyskassa voi maksaa sinulle vuorottelukorvausta. Yritystoiminnasta saamasi tulot sovitellaan etuutta maksettaessa samalla tavalla kuin muutkin työtulot.
Otamme pääsääntöisesti yritystoiminnan tulot huomioon viimeisimmän henkilökohtaisen verotuspäätöksesi perusteella. Jos yritystoimintasi on uutta eikä verotuspäätöstä vielä ole, otamme tulot huomioon kirjanpitoon perustuvien selvitysten mukaisesti.
Jos työskentelet laskutusosuuskunnan kautta tai olet sellaisessa työssä, jota ei tehdä työ- tai virkasuhteessa, huomioimme tulot palkkiolaskelmien perusteella.
Toimita työttömyyskassalle viimeisin vahvistettu henkilökohtainen verotuspäätös vuorottelukorvaushakemuksen liitteenä. Jos yritystoimintasi on uutta tai yritystoimintasi tulot ovat olennaisesti muuttuneet, liitä hakemukseesi kirjanpitoon perustuvat kuukausittaiset selvitykset yritystoiminnan tuloista ja menoista.